CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl
 

Safari on Rails.

Dag 1. Vertrek uit Dar es Salaam.


Na een zonnig weekend in Dar es Salaam, waar we vooral heerlijk aan het zwembad hebben gelegen, checken we maandagochtend in bij Rovos Rail, gewoon in de hal van ons hotel. De bagage gaat ons vooruit naar de trein. Wij reizen met alle andere Rovos-passagiers naar het grote Tazara-station, dat niet zou misstaan in communistisch China. Niet zo vreemd, als je nagaat dat deze spoorlijn zo’n veertig jaar geleden door de Chinezen is aangelegd.
Een marimba-steel band staat te swingen op het perron als we aan boord gaan van Rovos Rail, een privé trein van 500m lang, met 20 rijtuigen, getrokken door 2 felrode locomotieven, die ook eigendom zijn van Rovos Rail. Ze zullen ons over meer dan 6000 kilometer door zuidelijk Afrika voeren. Het personeel van Rovos Rail staat opgesteld bij de trein voor de eerste kennismaking en na een welkomstwoord van train manager Joe Mathala worden we naar ons rijtuig gebracht. Ons compartiment, met eigen douche en toilet , een zitje, grote ramen en een tweepersoonsbed ziet er gezellig uit. Dit is ons onderkomen voor de komende twee weken. Onze bagage staat er al. Het is even passen en meten, maar al snel hangen de kleren in de kast en liggen de lege koffers mooi opgeruimd in het bagagerek.
Knarsend en schommelend rijdt de trein Dar es Salaam uit. Eerst nog door sloppenwijken, daarna houdt ineens de bebouwing op en komen we in landelijk gebied. Het is opvallend groen, het heeft pas geregend. Jongens met kuddes koeien en geiten, vrouwen met manden fruit of jerrycans water op hun hoofd lopen langs het spoor. In de dorpjes rennen kinderen naar de trein om naar ons te kijken en te zwaaien. We zijn duidelijk een bezienswaardigheid: verder rijden hier alleen goederentreinen. Na een paar uur voel je je net de koning met al dat gezwaai. Soms staan we even stil voor een sein of om een andere trein te laten passeren en al snel verdringen tientallen kinderen zich dan bij het open achterbalkon van de trein. Een enkele kinderhand bedelt om snoep maar er is vooral veel geroep: ‘what’s your name’ en ‘where are you from’. Enkele kwajongens klimmen op de dissel om ons een hand te geven.We rijden een paar uur door het Selous wildreservaat. Iedereen tuurt naar olifanten en giraffes, maar we moeten tevreden zijn met gnoes (wildebeesten) en impala’s, een gazellesoort. Als de avond valt, is het tijd ons te kleden voor het diner. Een mooi opgemaakt voorafje van artisjok gevuld met champignons, daarna als hoofdgerecht springbok en dat alles geflankeerd door heerlijke Zuidafrikaanse wijnen. Barman Adam geeft van elke wijn een aanstekelijke beschrijving van herkomst, aroma’s en afdronk. En bij het dessert is er ook nog een passend likeurtje. Daarna laten we ons lekker in slaap schudden op de cadans van de trein.

terug naar intro pagina                                                                                                                  ga naar dag 2 =>