CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl
 

Safari on Rails.

Dag 12. De jacaranda’s in bloei


De Rovos-trein stopt in Pretoria niet op het officiële station, maar op Capital Park, het eigen station van Rovos Rail. Hier vertrekken niet alleen reizigers maar hier zijn ook de werkplaatsen, de wasserij, de bevoorrading en het kantoor van Rovos Rail gevestigd. Een van de stoomlocomotieven die eigendom trekt ons het Victoriaanse stationnetje binnen. We worden hartelijk ontvangen door Brenda Vos, een van de dochters van eigenaar Rohan Vos.

Er staan bussen klaar voor onze rondrit door Pretoria, de bestuurshoofdstad van Zuid-Afrika. De stad is vernoemd naar Andries Pretorius, een van de pioniers van de ‘Nederlandse Afrikaners’, de Boeren. De naam van de stad zal op termijn veranderen in Tschwane.

Pretoria is een drukke, moderne stad, zetel van de nationale regering en van verscheidene universiteiten. We hebben geluk, de jacarandabomen staan in volle bloei en hele straten kleuren daardoor blauwpaars. Een fantastisch gezicht.
We rijden een rondje om het Kerkplein, het historische hart van de stad, langs het regeringsgebouw, de Munt en het paleis van Justitie. Vanaf zijn sokkel in het plantsoen in het midden overziet Paul Kruger de veranderingen sinds hij president was van de toenmalige Republiek Transvaal.

Een van de grote monumenten van de blanke historie is het Voortrekkersmonument, gelegen op een heuvel aan de rand van de stad. Onze gids verhaalt, met voelbare persoonlijke passie, de geschiedenis van de Voortrekkers, de pioniers die naar het binnenland van Zuidelijk Afrika trokken op zoek naar landbouwgrond. Hun verhaal lijkt veel op het ‘wilde westen’ van Amerika. Niet ver van dit ‘blanke monument’ eert het Freedom Park de verzetshelden uit de strijd tegen de apartheid.Terug op het station wacht zijn de tafels op het perron gedekt. Tijd voor een overheerlijke lunch. De stoomlocomotief staat nog te blazen en ook de pauwen die vrij rondlopen laten zich zien en horen! De rondleiding over het Rovos-terrein brengt ons bij de werkplaatsen, waar we de andere stoomlocomotieven zien; de meeste rijden helaas niet meer. Verder staan er sets wielen, treinonderstellen en volledige gestripte wagons die klaar staan voor revisie en restauratie. Ongelooflijk maar waar: in zes weken toveren ze hier een afgedankte wagon om in de prachtige Rovos-rijtuigen die we inmiddels goed kennen.
Dan blaast onze machinist voor het vertrek. We gaan opnieuw aan boord voor de laatste etappes naar Kaapstad.

<= terug naar dag 11                                                                                                                      ga naar dag 13 =>