CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl
 

Safari on Rails.

Dag 13. Diamanten in Kimberley


Kimberley is al meer dan 100 jaar de diamanthoofdstad van de wereld. De Beers, de Britse diamantfirma die de diamanthandel wereldwijd controleert, heeft er nog altijd zijn hoofdkantoor. Kimberley, tegenwoordig een keurige, moderne stad, is ooit begonnen als een ‘wild west’ mijnstadje van avonturiers en gelukszoekers. De grootschalige diamantwinning zette Kimberley op de wereldkaart. De spoorlijn waarover wij nu reizen is aangelegd om voorraden, mijnwerkers, handelaren en diamanthandelaren van Kaapstad hierheen te brengen.De grootste bezienswaardigheid is The Big Hole, een krater met een omtrek van 1,5 kilometer die nu halfvol water staat. Vanaf het uitzichtplatform kijk je zo honderden meters de diepte in. Er is hier 22,5 miljoen kilo grond uitgegraven! Toen deze mijn in 1914 sloot, was er 2700 kilo aan diamanten gedolven.

 
In het museum kun je van alles te weten komen over het ontstaan van diamanten, de waarde, de handel van vroeger en nu. Het oude mijnstadje is herrezen als openluchtmuseum, waar het historische trammetje doorheen toert. Uit de bar klinkt het geroezemoes van de mijnwerkers en de bank en winkels zijn ingericht als in 1900.

   
Terug op het stijlvolle station van Kimberley staat in de trein de lunch alweer voor ons klaar. ’s Middags rijden we door de Karoo, een uitgestrekt en zeer droog gebied, met wonderlijke gekleurde vetplanten, waar alleen struisvogels en schapen goed kunnen overleven. De spaarzame boerderijen zijn van verre herkenbaar aan de bomen en watermolentjes. Je voelt je hier overal ver vandaan. Rode, platte heuvels, in het Afrikaans bekend als ‘koppies’ glijden voorbij. Een fraaie zonsondergang besluit de dag.

<= terug naar dag 12                                                                                                                      ga naar dag 14 =>