CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl
 

Safari on Rails

Dag 14. Museumstadje Matjiesfontein


Het is een bewolkte dag in de Karoo, het dreigt zelfs te gaan regenen en dat gebeurt in deze half-woestijn niet vaak. De trein stopt 5 kilometer vóór Matjiesfontein en wie zin heeft in een ochtendwandeling kan een stuk lopen over een grintpad langs het spoor. Er is opvallend veel animo voor, ondanks de dreigende wolken. We krijgen plastic poncho’s mee voor het geval dat…
De trein rijdt intussen verder. De medereizigers die aan boord bleven, zwaaien ons vrolijk toe. Het is heerlijk om zo te wandelen met een weids uitzicht over de lichtglooiende Karoo. Lage taaie struikjes en vetplanten vormen hier de enige begroeiing, maar de eerste voorbodes van het voorjaar laten zich ook al zien: felpaarse en gele bloemetjes ontluiken. Nog een paar buien en deze hele vlakte zal een kleurenexplosie meemaken.
Na zo’n drie kwartier bereiken we Matjiesfontein. Hier ga je 100 jaar terug in de tijd. Het Lord Milner Hotel, het postkantoor, de bank, alles is geconserveerd in de stijl van die tijd. Er is ook een transportmuseum met antieke auto’s, motoren, fietsen en tractoren. Grappig om even rond te lopen in dit ‘Volendam van Zuid-Afrika’, met één opvallend verschil: wij als treinreizigers zijn vrijwel de enige bezoekers.
In de stationsgebouwen zitten ook nog twee kleine musea, waarvan je het Mary Rawdon museum niet mag overslaan. In de kleine ruimte boven, maar vooral in de kelder is een waar rariteitenkabinet van antieke sier-, kunst- en gebruiksvoorwerpen, je kunt het zo gek niet verzinnen. Er zijn antieke camera’s en wapens te zien, maar ook fraai porselein, een ouderwetse apotheek en wat te denken van een collectie wc-potten!
Daarna met enige weemoed, onze laatste lunch in de trein. Het wordt tijd om in te pakken, we naderen Kaapstad, het eindpunt van onze treinreis. Het landschap verandert: we verlaten de droge Karoo, passeren een paar lange tunnels en rijden dan ineens tussen de wijngaarden van Worcester en Paarl. Zoveel groen hebben we in dagen niet gezien. Zoveel wegen en bebouwing ook niet, de grote stad nadert en aan het einde van de middag rijden we Kaapstad binnen.
Terwijl het personeel onze bagage uitlaadt, lopen we nog eenmaal langs de trein. In de stationshal ontmoeten we Rohan en Anthea Vos, de eigenaren van Rovos Rail. ‘Welcome to Cape Town. How was your trip?’ Bij de bussen staat het voltallige personeel van de trein klaar om afscheid van ons te nemen. Er worden handen geschud, veel complimenten en bedankjes geuit en dan zwaaien we nog een keer als de bussen weg rijden.

<= terug naar  dag 14