CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl
 

Safari on Rails

Dag 8. Een boerderij met privé wildreservaat


Als we ’s morgens uit het raam kijken zien we een grote stad met wat industrie: Bulawayo. We staan hier even stil om afval en lege flessen uit te laden, daarna gaat het verder richting Botswana. In het Plumtree kunnen we een half uurtje de benen strekken omdat de trein moet wachten op de grensformaliteiten. Plumtree is een tamelijk welvarend dorp met een paar eenvoudige supermarkten, kledingzaken en andere winkels, duidelijk een ontmoetingspunt in de regio. Overal zie je mensen op straat een praatje maken. Het gaat er ontspannen toe. Het is even wennen dat wij als westerlingen hier nauwelijks opzien baren: de Rovos-treinen stoppen hier vaker. We spreken een jonge taxichauffeur die vertelt dat hij als gids voor toeristen in Vic Falls werkte, maar door de terugval van het toerisme zijn baan verloor.


  

Dan rijden we Botswana in. Het landschap blijft even dor en droog als voorheen, maar huizen zien er een stuk welvarender uit en wegen zijn beter onderhouden. Omdat we vandaag voor de verandering goed op schema rijden, is er tijd voor een uitstapje naar een veeranch. We worden met landrovers opgehaald door de boer en zijn zonen en krijgen een boeiende rondleiding over het uitgestrekte bedrijf. Op 13.000 ha houden ze hier 50 fokstieren en nog een paar duizend stuks slachtvee. Ze fokken hier ras runderen – brahma’s- die goed bestand zijn tegen de hitte en een mooie kwaliteit vlees leveren.

De rondrit eindigt met een mini-safari in het privé reservaat, waar we verschillende giraffes en zebra's ontmoeten. We passeren de stuwdam met een klein stuwmeer dat de boer zelf heeft aangelegd om de watervoorraad te controleren. Een nieuw project is de 9-holes golfbaan met guesthouse, bedoeld voor zakenreizigers uit Francistown, een stadje zo’n 20 kilometer verderop. Grootgrondbezit op die schaal kennen wij in Nederland niet.

De landrovers brengen ons terug naar de trein die intussen een stukje verder is gereden. Aan boord is het tijd voor een "informal dinner" en vervolgen we onze route door Botswana.

 <= terug naar dag 7                                                                                                                    ga naar dag 9 =>