CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl
 

Safari on Rails

Dag 9. Op safari in Madikwe


Na het ontbijt bereiken we Gaborone, de hoofdstad van Botswana, op maar enkele tientallen kilometers van de grens met Zuid-Afrika. We pakken de weekendtassen in, omdat we 2 nachten ons thuis in de trein gaan verruilen voor een luxe safari lodge in het Zuidafrikaanse Madikwe National Park. De rit per bus door de hoofdstad van Botswana brengt ons even terug in de moderne wereld. Hoge gebouwen van glas en staal, schone straten, vrij nieuwe auto’s en goed geklede bewoners. Je ziet dat dit land zijn zaken op orde heeft.

Aan de grens met Zuid-Afrika moeten we de bus uit om persoonlijk ons paspoort, uitreis- en inreisformulier te laten afstempelen. We lopen van het efficiënte douanekantoor van Botswana een grote parkeerplaats over naar de wat rommeliger grenspost van Zuid-Afrika. Na hooguit een kwartier rijden, staan we al aan de poort van Madikwe, waar de landrovers op opwachten.Madikwe National Park is ontstaan begin jaren ’90 van de vorige eeuw toen landbouwgronden door de Zuidafrikaanse regering zijn opgekocht om er een reservaat van te maken. Hier en daar zie je nog een muurtje, brug of hek uit die tijd, maar tegenwoordig is dit het domein van groot wild.

Wij logeren in de Tau Lodge, die bestaat uit 30 chalets die in een lang lint langs een waterplaats liggen. De hele dag door komen hier dieren om te drinken. Er zitten volop eenden en ganzen die zich goed laten horen, maar ook olifanten, zebra’s en zelfs een leeuw worden gespot. Alle chalets hebben een eigen veranda, maar het hooggelegen terras van de bar is wel het beste uitzichtpunt. In de tuin van het hotel leeft een groep aapjes, die voortdurend loeren op een lekker hapje. Enkele reisgenoten krijgen ze op bezoek in hun kamer. In een paar tellen zijn de koekjes verdwenen.

300Om vier uur is het safaritijd. Elke landrover heeft zijn eigen gids-chauffeur en neemt 6 of 7 personen mee. Als we de poort uitrijden, zien we waarom de wilde dieren de lodge niet binnen kunnen: we zijn omgeven door schrikdraad. Al na een paar minuten staat er een kudu-mannetje langs de weg, een antilope met prachtig gedraaide hoorns. Na een half uurtje rijden over de onverharde landwegen, ontmoeten we een opvallend roodgekleurde olifant. Hij heeft kennelijk een bad genomen in rode modder. We volgen hem een stukje op zijn wandeling. Even later begroet hij een paar soortgenoten die van de andere kant komen.

Het spektakel is nog niet voorbij. Via de radio wordt onze gids opgeroepen om snel te komen. Ze geeft vol gas en wij, de passagiers houden ons goed vast tijdens de wilde rit. Nog net voor het donker wordt, staan we op enkele meters van een stel cheeta's. Het zijn vier broers, die parmantig langs paraderen en op de bomen hun territorium markeren. Wat een prachtige dieren!

We zijn vrij ver van de lodge en moeten kilometers terugrijden. Het is intussen pikdonker en in de open landrover wordt het behoorlijk kil. Maar de geweldige sterrenhemel biedt volop afleiding. En eenmaal terug in de lodge, worden we uitgenodigd bij het kampvuur in de boma, een kraal van houten palen. Tijd voor de ‘braai’. Een sfeervol einde aan een mooie safaridag.

<=terug naar dag 8                                                                                                                           ga naar dag 10 =>