CONTACT incento
Bellen met
035 69 55 111
Maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur
Uw vraag stellen via info@incento.nl

Sri Lanka - Juweeleiland

 
VORIGE
FOTO
VOLGENDE
FOTO
HIGHLIGHTS » Wetenschappelijke reisbegeleiding
» Bezoek het onontdekte noorden van
   Sri Lanka
» Combinatie cultuur, natuur & mensen
REISPROGRAMMA20 dagen LAND(EN) Sri Lanka
 • Dagprogramma
 • Prijzen & Vertrek
 • Reisbegeleiding
 • Algemene info
Dag 1
Amsterdam - Colombo
maandag 9 januari 2017

In de ochtend vertrek van Schiphol met een directe lijnvlucht van KLM naar Colombo.

Dag 2
Colombo - Negombo
Dinsdag 10 januari 2017

Na aankomst op het Bandaranaike internationale vliegveld van Colombo transport naar het Jetwing Lagoon Hotel in Negombo waar onze kamers meteen beschikbaar zijn. Lunch in ons hotel. Gehele dag ter vrije besteding. We verblijven twee nachten in dit comfortabele hotel aan de oceaan.
Diner en overnachting in het Jetwing Lagoon Hotel, Negombo.

Dag 3
Negombo
Woensdag 11 januari 2017
Een ontspannen dag in Negombo dat een grote vismarkt heeft en een Hollands fort en kerk uit 1680. Lunch in het hotel. ‘sMiddags maken we een boottochtje op de Negombo Lagoon en het 17e eeuwse Hollandse kanaal.
Diner en overnachting in het Jetwing Lagoon Hotel, Negombo.
Dag 4
Negombo - Chilaw - Dambulla - Habarana
Donderdag 12 januari 2017
We rijden noordwaarts. De Hindoeïstische Muneshvaram tempel in Chilaw zou zijn gesticht door Rama, held van het beroemde Ramayana epos. Na de lunch in Kurunegala bezoeken we het rots complex van Dambulla (1e eeuw voor Chr.) met fantastische muurschilderingen. We treffen het dat ons bezoek valt op de voor Boeddhisten belangrijkste maandelijkse feestdag: Maha Poya, ofwel volle maan dag. Op deze feestdag gaat men –liefst in het wit gekleed- met bloemen en offerandes naar de tempel. De komende dagen verblijven we in de zogeheten “Culturele Driehoek “ om Sri Lanka’s oudste koningssteden te bezoeken. We doen dat vanuit een centraal gelegen standpunt: het comfortabele Habarana Village Hotel (Cinnamon) in Habarana waar we vier nachten verblijven.
Diner en overnachting in het Habarana Village Hotel, Habarana.
Dag 5
Ritigala - Minneriya
Vrijdag 13 januari 2017
Vanaf vandaag zijn we maar liefst vijf dagen op verkenning in en rond de wereldberoemde oude hoofdsteden Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya. De rijkdom van Sri Lanka’s koninkrijken was mede gebaseerd op hun “watermanagement”. Vanaf de 4e eeuw voor Chr. ontwikkelde men een technologisch hoogwaardig irrigatiesysteem van tientallen kilometers grote waterreservoirs: Wewa’s of Samudra’s (zeeën). Overal kunnen we deze zogenoemde “tanks” nu nog bewonderen. Vanwege het natuurschoon maken we onze eerste dag in de “Culturele Driehoek” een combinatie van natuur, wilde dieren en -hoe kan het anders- cultuur. ‘s Morgens het Ritigala District Nature Reserve met een typisch Boeddhistisch jungle kloostergemeenschap in de natuur (3e eeuw voor Chr. - 9e eeuw na Chr.). Na de lunch een jeep safari in het Minneriya National Park bij de wonderschone Minneriya Tank uit de 3e eeuw met veel watervogels en wat geluk ook de nodige wilde olifanten.
Diner en overnachting in het Habarana Village Hotel, Habarana.
Dag 6
Polonnaruwa en Medirigiriya
Zaterdag 14 januari 2017
Vanwege herhaalde Tamil invallen vanuit Zuid India verlegden de koningen hun hoofdstad naar Polonnaruwa (10e-14e eeuw). Het Boeddhisme kreeg een heropleving o.i.v. monniken uit Birma. Polonnaruwa ligt schilderachtig aan de Parakrama Samudra, grootste van de kunstmatige “zeeën”. We bezichtigen o.a. de 12e eeuwse Lotushal en twee tempels van de tand. Verder de Gal Pota, het “stenen boek” van 25 ton, de 12e eeuwse Lanka Tilaka en de Gal, Tivanka en Potgul Vihara’s. Na de lunch gaan we door naar Medirigiriya met de klassieke ronde Vatadage.
Diner en overnachting in het Habarana Village Hotel, Habarana.
Dag 7
Sigiriya
Zondag 15 januari 2017

Vandaag is geheel gewijd aan de spectaculaire resten van het rotspaleis van despoot Kasyapa die zijn vader levend liet inmetselen. Het fameuze werelderfgoed Sigiriya heet eigenlijk Leeuwenrots of Simhagiri (simha is leeuw en giri betekent rots). Het complex was van 477-495 ‘s rijks hoofdstad. Temidden van kunstig aangelegde watertuinen ligt de 200 m hoge rots. Het meest adembenemend zijn natuurlijk de rondborstige “wolkennymfen” of Apsara’s, 16 eeuwen geleden in natuurlijke kleuren “al fresco” op de rotswand aangebracht. Lunch in Hotel Sigiriya. Voor de liefhebbers kan op fietsen worden gereden.
Diner en overnachting in het Habarana Village Hotel, Habarana.

Dag 8
Aukana - Mihintale - Anuradhapura
Maandag 16 januari 2017

We beginnen de dag met de, uit de rots gehouwen, 18 m. hoge Boeddha van Aukana. In Mihintale werd in 247 voor Chr. het Boeddhisme geïntroduceerd op het eiland door Mahinda, zoon van de Indiase keizer Ashoka. Bekeerd tot het nieuwe geloof verbood koning Devanampiya Tissa het doden van dieren, wat resulteerde in het oudste –nog bestaande- wildreservaat ter wereld. Dit gebied stond bekend om de ziekenhuizen voor mens én dier. Het Vejja Sala hospitaal dateert uit de 3e eeuw voor Chr. Verder nog o.a. de Ambasthala Dagaba en de Maha Thupa. Wie wil, kan de grote granieten trap naar de bergtop bestijgen voor een fantastisch uitzicht. Lunch en route. Voor twee nachten installeren we ons temidden van de natuur in het hotel met een “koloniale touch”, het Palm Garden Village Hotel.
Diner en overnachting in het Palm Garden Village Hotel, Anuradhapura.

Dag 9
Anuradhapura
Dinsdag 17 januari 2017
Anuradhapura was een van de eerste grootmachten (van 437 voor Chr.-11e eeuw na Chr.). Het is nog altijd een bedevaartsoord vooral vanwege de 2200 jaar oude Bodhi-boom, een stek van de boom waaronder Boeddha in het Indiase Bodhgaya de verlichting bereikte. We besteden de gehele dag aan indrukwekkende monumenten zoals de Ruwanveliseya (161-137 voor Chr.), de Thuparama -oudste stoepa van Sri Lanka met sleutelbeen reliek van Boeddha -, de Tweelingvijver, Mahasena’s paleis, koninklijke lusttuinen en de Isurumuniya rotstempel. Lunch in het Tissawewa Rest House.
Diner en overnachting in het Palm Garden Village Hotel, Anuradhapura.
Dag 10
Anuradhapura - Jaffna
Woensdag 18 januari 2017
Dit gedeelte van onze reis voert ons naar een geheel ander stuk van het land, het noordelijk schiereiland Jaffna. Hier heeft de ongeveer dertigjarige burgeroorlog sedert het begin van de jaren tachtig in de vorige eeuw z’n sporen achter gelaten. De rust is gelukkig al lang weergekeerd. Tot die tijd stond het enorme Hollandse fort uit 1795 met de imposante kerk zo’n 200 jaar trots overeind als voorbeeld van Nederlands gezag overzee. In de laatste jaren wordt gewerkt aan de restauratie van dit culturele erfgoed. De Nallur Kandaswami Kovil uit de 18e eeuw is voor de Hindoeïstische Tamils de belangrijkste tempel. Lunch in ons Jetwing Jaffna hotel. Diner en overnachting in het Jaffna Heritage Hotel, Jaffna.
Dag 11
Jaffna
Donderdag 19 januari 2017
Ochtendtrip in en rond Jaffna brengt ons o.a. naar de bronnen van Keeramalai en de Boeddhistische Kadurugoda tempel. En natuurlijk naar Dambakola Patuna, de plaats waar volgens Boeddhistische overlevering Sanghamitta -zuster van de Indiase keizerszoon Mahinda- in 288 voor Chr. met haar schip geland zou zijn. Zij bracht de loot van de heilige Bodhiboom mee. Lunch in Hammenhiel restaurant met mooi uitzicht op het Hollandse eiland fortje Hammenhiel (1658). De middag gelegenheid om te relaxen of er zelf op uit te gaan. Bijvoorbeeld naar de pittoreske Jaffna Market met o.a. traditionele artikelen gemaakt van de hier overvloedig groeiende Palmyra palm. Diner en overnachting in het Jaffna Heritage Hotel, Jaffna.
Dag 12
Jaffna - Trincomalee
Vrijdag 20 januari 2017
En route via Elephant Pass naar het oostelijk gelegen Trincomalee. Afgezien van de reclameplaatjesstranden, is er ook in en rond Trincomalee het nodige interessants te zien. Zo zijn er de warm water bronnen in Kinniya, Pigeon Islands, de Rots tempel en de Tweede Wereldoorlog Begraafplaats. Na de lunch in ons hotel rest van de middag ter vrije besteding. Diner en overnachting in het Trinco Blu Hotel, Trincomalee.
Dag 13
Trincomalee
Zaterdag 21 januari 2017

City tour van Trinco, zoals de stad meestal wordt genoemd. Bezoek aan het grootste Hollandse fort van Sri Lanka met z’n interessante Hindoe tempel. Lunch in het hotel. ‘sMiddags gelegenheid om nader kennis te maken met Trinco of -als het weer het toelaat- met een boot de zee op te gaan voor het bekijken van walvissen.
Diner en overnachting in het Trinco Blu Hotel, Trincomalee.

Dag 14
Trincomalee - Kandy
Zondag 22 januari 2017
Vandaag ervaren we weer een heel ander aspect van dit fascinerende land. Het centraal en hoger gelegen oude koninkrijk Kandy. In Matale wandelen we door een specerijtuin vol kaneel, peper, cacao en nootmuskaat. Zaken waar de VOC groot door werd. We krijgen een demonstratie curry-bereiden en lunchen in de Ranweli Spice Garden. Kandy was tot de Engelse verovering in 1815 de laatste Singhalese koningshoofdstad. We zien o.a. de zeer vereerde Tempel van de Tand met de reliek van een van Boeddha’s hoektanden. Verder de oorspronkelijk 14e eeuwse koninklijke lusthof die in 1821 door de Engelsen werd getransformeerd tot de indrukwekkende Peradeniya Botanische Tuin.
Diner en overnachting in het Amaya Hills Hotel, Kandy.
Dag 15
Kandy - Nuwara Eliya - Bandarawela
Maandag 23 januari 2017
We zijn vandaag in het Sri Lankaanse berggebied. ‘s Ochtends vroeg nemen we een kijkje bij het Pinnawela Elephant Orphanage, waar verweesde olifantjes worden opgevangen. Onderweg stoppen we voor de Ramboda watervallen en de lunch. We vervolgen onze weg dwars door het prachtige theegebied met een bezoek aan een theefabriek. Daarna laten we de koele lucht en atmosfeer van het typisch Engelse “hill station” Nuwara Eliya op ons inwerken en genieten we van een Britse “high tea”. We overnachten in de, tot hotel omgetoverde, voormalige plantersclub Hotel Bandarawela.
Diner en overnachting in het Bandarawela Hotel, Bandarawela.
Dag 16
Bandarawela - Buduruwegala - Matara - Unawatuna
Dinsdag 24 januari 2017

Op onze tocht naar het Zuidelijk gelegen kustgebied gaan we langs Buduruwegala, een van de weinige getuigenissen van de Mahayana (“grote voertuig”) stroming binnen het Boeddhisme. In Sri Lanka is er voornamelijk sprake van de oudere vorm van het Boeddhisme, het zogenoemde Theravada. Na de lunch komen we in het havenstadje Matara met o.a. de Hollandse kerk (1776) en de mooi gerestaureerde stervormige redoute fortificatie (1763), genoemd naar opdrachtgever van Eck. In Unawatuna brengen we twee overnachtingen door aan de Indische Oceaan in het smaakvolle Calamander Unawatuna Beach Resort.
Diner en overnachting in Calamander Unawatuna Beach Resort,Unawatuna.

Dag 17
Unawatuna - Galle
Woensdag 25 januari 2017
De ochtend bewonderen we het Hollandse fortstadje Galle, opgenomen in de Unesco Werelderfgoed lijst. Een ontspannen wandeling door deze Oudhollandse vestingstad, het Akersloot bastion (1759) en bezoeken aan de Hollandse kerk (1754) met mooie preekstoel en familiewapens, het Historische Herenhuis, Nationale Museum en het Maritiem Archeologisch Museum. Lunch in ons hotel. De middag is ter vrije besteding.
Diner en overnachting in Calamander Unawatuna Beach Resort,Unawatuna.
Dag 18
Unawatuna - Mount Lavinia
Donderdag 26 januari 2017
Via de altijd boeiende kustweg naar Colombo. Onderweg bezoeken we Ambalangoda, het dorp waar de typisch Sri Lankaanse maskers worden gemaakt. De laatste twee nachten logeren we in een “landmark” uit de Brits-koloniale tijd: Mount Lavinia Hotel, eens de residentie van de gouverneur. Het prachtige hotel ligt aan de oceaan én op een steenworp van de drukte van de hoofdstad Colombo. Na de lunch in ons hotel middag ter vrije besteding. Diner en overnachting in Mount Lavinia Hotel, Mount Lavinia Colombo.
Dag 19
Mount Lavinia - Colombo - Bandaranaike Airport
Vrijdag 27 januari 2017
Colombo, met zo’n 2,3 miljoen inwoners, is de enige grote stad van het land. Al in 1517 bouwden de Portugezen een vesting bij de haven. Hollanders construeerden vaak hun forten en kerken op resten van Portugese bouwsels. Tijdens onze city tour kunnen we dat zien in het oude Colombo, nog steeds aangeduid met “Fort” en “Pettah”. We maken een wandeling en zien het oude Hollandse VOC-hospitaal, de -nog in gebruik zijnde- grote kruiskerk Wolfendahl (1749) en natuurlijk het Dutch Period Museum (1708). De Raja Maha Vihara in het huidige dorpje Kelaniya is volgens overlevering een van de meest vereerde tempels van het land omdat dit tempelcomplex door Boeddha zelf zou zijn bezocht. Lunch in het Barefoot Garden Café, behorend bij de uiterst aantrekkelijke design shop van een nazaat van de zogeheten “Dutch Burghers”. Na het diner in ons hotel vertrekken we rond 22.00 uur naar het Bandaranaike vliegveld van Colombo voor de terugreis.
Dag 20
Vlucht Colombo - Amsterdam
Zaterdag 28 januari 2017
Per comfortabele KLM directe lijndienst vliegt u van Colombo naar Amsterdam. Aankomst op Schiphol in de ochtend.
Reisdatum: 9 t/m 28 januari 2017

Minimum aantal deelnemers: 12 personen

Maximum aantal deelnemers: 20 personen


Reissom per persoon  
2-persoonskamer Eur 4.888,-
Toeslag 1-persoonskamer Eur 1.275,-


Inbegrepen in de reissom:

 • Vluchten in Economy Class met KLM: Amsterdam-Colombo v.v., inclusief belastingen en brandstofheffingen
 • Accommodatie in genoemde (of gelijkwaardige) hotels
 • Vroege hotel 'check-in' op 10 januari
 • Alle maaltijden tijdens de gehele reis
 • Alle transfers en excursies per airconditioned touringcar
 • Entreegelden voor alle bezienswaardigheden
 • Jeepsafari in het Minneriya Nationaal Park
 • Wetenschappelijke reisleiding door Mevr. drs Maria Dalmeijer
Niet inbegrepen in de reissom:
 • Drankjes;
 • Foto en video permits bij de bezienswaardigheden
 • Visumkosten (USD 30 per persoon)
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (desgewenst door Incento af te sluiten)
 • Fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 
Reisvoorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR Consumentenvoorwaarden en de aanvullende reisvoorwaarden van Incento van toepassing.

Reisleiding

Drs Maria Dalmeijer begeleidt deze unieke reis en geeft ook enige lezingen over de Zijderoute, de geschiedenis, culturen, landen en volkeren.

Maria Dalmeijer is Indoloog en groeide op in Azië.

Zij was museumconservator en schreef een aantal internationaal gerenommeerde boeken. Tijdens haar studie was zij –als Ria Dalmeijer– een bekende presentator en omroepster bij radio en televisie. Maria initieert, organiseert en begeleidt succesvolle reizen naar diverse landen in Azië.

Maria Dalmeijer
  

J u w e e l e i l a n d

“Taprobane” noemden Grieken en Romeinen het eiland waar koning Salomon de flonkerstenen haalde voor zijn Koningin van Sheba. “Gerookte ham” was een minder poëtische beschrijving van Hollandse kooplieden. Kleurrijke aanduidingen van Ceylon dat sinds 1972 Sri Lanka heet. Koloniale forten, tropische wouden, eeuwenoude muurschilderingen, theeplantages, Boeddhistische stoepa’s, palmenstranden, Hindoeïstische tempels, Hollandse kerken, wilde olifanten en duizenden jaren oude irrigatiesystemen. Allemaal facetten die aan bod komen tijdens deze 19-daagse rondreis op “Ratnadvipa”, de Sanskrit naam van het betoverende “Juweeleiland”.
 

Hollanders, VOC en Sri Lanka

Onze voorouders kwamen voor kaneel, peper, olifanten en edelstenen naar het “costelyck eylant”. De overheersing door de VOC en de lucratieve handel van haar ambtenaren en kooplieden duurde anderhalve eeuw (1640-1794). Maar de Hollandse koloniale invloedsfeer is er nog steeds: Romeins-Nederlands recht, een kanalensysteem en imposante huizen, meubelen, forten en kerken. We besteden uitgebreid aandacht aan deze 17e- en 18e-eeuwse getuigenissen van de Hollandse expansie overzee.

 
Exclusieve reis

De reis voert ons over heel Sri Lanka, ook naar intrigerende minder vaak bezochte plaatsen. Natuurlijk verblijven we in de beste en meest aantrekkelijk gelegen hotels. Verspreid over de reis zijn er -op romantische locaties- rustmomenten. Een ontspannen, boeiende en exclusieve rondreis, speciaal op maat gemaakt voor degenen die op hun eigen wijze willen genieten van cultuur, natuur én mensen op dit fascinerende eiland in de Indische Oceaan.


 
Print en bewaar deze reis
Print versie